Fredagsjärn

IMG_1190

9:30. En synnerligen bra tid för järndropp måste jag säga. Tyckte inte att det var någon idé att komma till jobbet och jobba en timme innan jag var tvungen att gå igen, så jag tog mig en liten sovmorgon (välbehövligt). Träffade en trevlig sjuksköterska som kopplade droppet på mig, sedan fick jag sitta i lugn och ro och läsa min bok i en halvtimme innan det var klart. Om 6-8 veckor ska jag lämna blodprover. Blir spännande att se vad som hänt med värdena!

Kan för övrigt tipsa på boken på bilden. De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg. Om att klä och behandla en av sina döttrar som en son för att det är ett sådant stigma att inte ha producerat en gosse. Kort förklarat. Jag har inte läst klart än. Gillar att läsa böcker som vidgar mina vyer lite. Hade ingen aning om att detta pågick och var så utbrett.

Annonser

En bra magkänsla

IMG_1154

I torsdags var jag på mitt årliga besök på mag-tarmottagningen. Allt gick bara fint. Mina värden är rätt bra. Blodvärdet som sjunkit lite i höstas (ner till 120) hade nu gått upp igen till 126, min näst högsta notering någonsin! Detta trots att jag inte tagit något tillskott under det senaste året. Serumjärn är fortsatt lågt (5) men ferritin ligger helt ok (56). CRP var 13. Trombocyterna ligger fortsatt något högt vilket kan tyda på järnbrist (bekräftas av serumjärnet) eller inflammation. Jag ska få en engångsdunderdos  med järn intravenöst. Behövde inte ens föreslå det själv. Positivt överraskad. Ska även kolla B12 och folsyra vilka kan ge järnbrist om de ligger lågt. Magen sköter sig fint. Jag bör fortsätta medicinera åtminstone till nästa årskontroll för att se att det håller sig stabilt. Om allt ser bra ut framåt kan man fundera på utsättning eller minskning. Jag verkar, peppar peppar, vara lyckligt lottad och ha en mild variant av ulcerös kolit. Jag är så nöjd med min läkare där på mottagningen. Lugn och saklig, bra bemötande och jag känner mig delaktig och välinformerad. Kul när det fungerar med vården.

Och bilden har ingenting annat med inlägget att göra än att den som tog fotot är samma person som har skrivit texten ovan. Och denna person har en mage. Men den är lite rolig tycker jag. Bilden alltså.

En konstig sjuka

P1040746

Mina två första semesterdagar blev inte riktigt som jag tänkt mig. Tack och lov att det varit tråkgrått väder åtminstone så känns det inte lika värdelöst. Jag har haft någon underlig magsjuka. Inte så att jag kräkts eller nåt men jag har mått skumt. Det började natten mot måndag när jag knappt sov någonting alls. Ont i magen och jag frös. La jag på mig en extra filt blev jag alldeles kvalmig. På och av med täcket. Var uppe och vankade. Orolig i kroppen. Lyckades peta i mig lite frukost och försökte sova några timmar. Lunchen fick jag dela upp i två omgångar. Jag var illamående och frusen hela dagen och kände mig konstig i magen. Vet inte om jag fått i mig något olämpligt eller om det blivit något tjall med min tarminflammation. Eller om jag bara ätit på tok för mycket (har jobbat på att öka mina portionsstorlekar). Blev så där knasmätt i söndags kväll och även kvällarna innan. I natt har jag sovit mycket bättre men har ändå varit sjukt trött och svag idag. Små portioner mellanmål har jag fått i mig men ända fram till 13 mådde jag illa. Nu verkar det tack och lov ha vänt. Håller alla tummar för det! Jag vill ju vara frisk och må bra på min semester.

Jag har nog inte ens berättat att jag har semester kom jag på nu. Tog ledigt från Valborg och hela efterföljande veckan, så 11 dagars ledigt på raken blir det. Superskönt. Har en del ledighet att ta ut innan jag byter jobb, men kommer inte kunna ta ut allt så det blir en del semester i form av pengar istället. Vilket i och för sig passar bra så jag kan ta ut lite obetalt i sommar. När jag kommer tillbaka efter semestern har jag bara 13 ynka pass kvar. Hur skumt är inte det? 

Min mage

IMG_0098_2

Återbesök på mag-tarmmottagningen idag. Det gick fint. Blodvärdet har gått upp från 117 till 126 sedan i januari  (Woop, normalt!) vilket borde tyda på att inflammationen och därmed småblödningarna är i schack. Jag verkar ha en lindrig form av ulcerös kolit som troligen har utlösts av att jag använt antiinflammatorisk smärtlindring under 7,5 års tid mot ryggvärken. Är det inte lite ironiskt? Antiinflammatorisk medicin GER inflammation. Nåväl. Återbesök blir det om ett år om allt rullar på och jag mår bra. Jag fortsätter med Pentasa (en påse dagligen om det funkar fint, två om det behövs) i åtminstone ett år. Tydligen är den första tiden  viktig för att förhindra återfall. Vad jag förstod kan man sedan prova att trappa ut och se hur det fungerar. Jag ska undvika smärtstillande läkemedel som är antiinflammatoriska (NSAID) och istället ta Alvedon vid behov. Skulle jag få värk som inte släpper med alvedon kan jag ta något NSAID-preparat någon enstaka gång utan att det är kris. Nu har jag klarat mig utan annat än  någon enstaka alvedon i 6 veckor. Fantastiskt egentligen! Förstår inte hur det gått till, men jag är glad för det. Mina ständigt återkommande farhågor om att doktorn ska vara ointresserad och dryg grusades, han var väldigt sympatisk. So far so good. Nu håller vi tummarna att magen fortsätter må bra ♥

Så här mår jag just nu

IMG_8583

I förra veckan var jag och lämnade blodprover för att se hur blodvärdena ligger efter alla järninfusioner, men jag har inte fått något svar än. Jag får nog ringa och fråga om det för nu är jag nyfiken som tusan. Jag känner mig starkare i grunden och piggare rent generellt även fast jag fortfarande är trött till och från såklart. Men nu finns det oftast en anledning, t.ex. att jag vet med mig att jag sovit dåligt eller något. Konditionen har jag redan skrivit om att den blivit bättre, eller rättare sagt orken. Jag vet inte hur jag ska beskriva det, men när jag exempelvis är ute och joggar nu så tar jag mig framåt utan att hela tiden kämpa för att hålla mig ”över ytan”. Det finns en ork där som inte funnits förut. Det känns som att det finns något att bygga på. Magen mår bra och normaliserades dagen efter att jag började med min medicin vilket känns helt underbart. I samma veva försvann en besvärlig klåda jag haft i ett par månader. I och med att jag gått på en kortisonkur i flera veckor (avslutad i torsdags) har jag inte behövt ta några vanliga värktabletter vilket också känns väldigt skönt. Nu återstår att se hur det utvecklar sig när jag är utan kortisonet. Jag har fått till en del kostförändringar också. Bland annat har jag i princip helt slutat äta gluten vilket är något jag tänkt på i flera år men aldrig testat. Jag har inte mått bra av en massa mjöl, så bröd och pasta har jag mest ätit av gammal vana och för att jag inte vetat vad jag skulle ersätta det med. Nu har jag alltså varit utan detta sedan i januari och det går hur bra som helst. Blir jag sugen på något brödliknande så har jag glutenfritt i frysen men oftast äter jag riskakor med en massa smarrigt på. Till frukost blir det nötter och mandlar istället för flingor på yoghurten och glutenfri pasta ger jag inte mycket för så jag väljer annat som till exempel quinoa, potatis, linser eller ris. Jag har också varit noggrann med att ta med en smoothie till morgonfikat på jobbet och jag har lagt till ett kokt ägg till min frukost. På köpet har jag gått upp ett par kilo i vikt sedan januari vilket absolut inte skadade. Nu håller jag tummarna för att jag ska fortsätta må bra. Och så väntar jag på kallelse för återbesök till mag-tarmmottagningen för att se hur planen framåt ser ut..

Tankar (om) järn

IMG_8479.JPG

Jag har ju haft järn- och blodbrist. Har kanske fortfarande! Frågan är hur länge det varit så egentligen. Rätt länge tror jag, om man tittar tillbaka på gamla provsvar. I augusti låg hb på 90 (ska vara minst 120) och serumjärn på 3 (ska ligga mellan 9-34). Stoppade i mig en herrans massa järntabletter, magen kraschade men hb steg till 99. På grund av min magreaktion beslutades det att järnet istället skulle ges intravenöst och innan jul fick jag fem infusioner. Jag väntade mig en ganska kraftig höjning av mina värden efter kuren men blev förvånad att hb endast gått upp till 107, serumjärn till 4 (eller om det var 5?). Ferritin låg på 50 vilket är inom referensintervallet men åt det lägre hållet. Läkaren verkade nöjd, men jag bad att få en kur till med infusioner för att åtminstone komma upp i normalvärden. Nu sitter jag här och får min andra dos i den här kuren, sjunde infusionen totalt. Förhoppningsvis ska det väl sluta läcka ur mig nu när orsaken behandlas! Igår var jag på gymet och tog en sväng på löpbandet efter styrketräningen. Sprang i 10 minuter utan alltför stor ansträngning. Har inte sprungit alls på månader. I våras/somras lyckades jag komma upp i 10 minuter efter ganska många pass och det var väldigt jobbigt. Så något verkar ha hänt i kroppen. Det är inte så tokigt att få upp blodvärdena till mer normala. En kan må lite bättre då!

Snabba tankar om magen och kost

IMG_8463

Med snöstormen vinande utanför (den har i och för sig lugnat sig väldigt mot för ett par timmar sedan) har jag kurat upp mig i soffan och läser på om kost och inflammatorisk tarmsjukdom. Visst tusan måste det man stoppar i sig påverkar hur tarmen och resten av kroppen mår? Känns självklart för mig. Sammanfattningsvis har jag kommit fram till följande genom min högst icke-vetenskapliga googling (obs, väldigt generaliserat och spontana intryck):

– läkare verkar tycka att det inte spelar så stor roll vad man äter vid den här typen av sjukdomar

– det verkar som att folk blir hjälpta av att utesluta typ mjöl, mjölk och socker. Vissa har helt blivit av med inflammation i tarmen och även värk i kroppen.

– probiotika verkar ha en skyddande effekt på tarmen genom att minska inflammation och öka tillväxten av tarmslemhinnans bakterier vilket leder till läkning

Har tänkt på det här med kost länge (då jag själv känt att mjöl i olika former inte riktigt är min grej), men har inte riktigt kommit mig för att ta tag i det. I och med att min tjocktarm nu är inflammerad blev jag peppad att läsa på lite mer. Det här ska jag definitivt undersöka vidare. Bland annat ska jag kolla närmare på IFD, inflammation free diet, ett system där man vetenskapligt har beräknat olika livsmedels påverkan på inflammation i kroppen (hämmande/ökande).  Ska även diskutera med läkaren vid återbesöket på mag-tarm om ett par månader.

För övrigt verkar det som att medicinerna har börjat ha effekt på tarmen. Det känns bra.