Energikick

IMG_8662

”Undrar om jag ska ta mig lite frisk luft idag” sa jag till kollegan efter en sjukt trött dag på jobbet. Ett joggpass var vad jag hade i åtanke, men jag hade mina tvivel om det skulle bli av då jag var fruktansvärt trött och det i kombination med hunger bäddade ju inte direkt för success. Med lite käk i magen fick jag i alla fall på mig träningskläderna, pluggade in Trädgårdspodden i öronen och startade Runkeeper. Det gick ju riktigt bra, och det kändes snabbt! Inte särskilt jobbigt alls och faktiskt ganska skönt till min stora förvåning. Det var mestadels tinade trottoarer i Salabacke idag men ändå ganska många ispartier där jag fick gå för att inte slå en vurpa. Tiden blev 27 minuter nånting och det slutade på 7,45/km. Inte alls så snabbt som jag tyckte jag sprang, men det berodde nog på de många korta gångpauserna på isen. Jag var inte tillräckligt slut när jag var klar så jag drog några snabba vändor på gården hemma innan jag gick in. Och den där tröttheten, den var som bortblåst när jag kom hem! 

Som sagt förut, den där grundorken är så himla mycket bättre nu än innan järntankningen. Det är en helt annan grej faktiskt. Nu är jag taggad på att springa mer!

Annonser

Tankar (om) järn

IMG_8479.JPG

Jag har ju haft järn- och blodbrist. Har kanske fortfarande! Frågan är hur länge det varit så egentligen. Rätt länge tror jag, om man tittar tillbaka på gamla provsvar. I augusti låg hb på 90 (ska vara minst 120) och serumjärn på 3 (ska ligga mellan 9-34). Stoppade i mig en herrans massa järntabletter, magen kraschade men hb steg till 99. På grund av min magreaktion beslutades det att järnet istället skulle ges intravenöst och innan jul fick jag fem infusioner. Jag väntade mig en ganska kraftig höjning av mina värden efter kuren men blev förvånad att hb endast gått upp till 107, serumjärn till 4 (eller om det var 5?). Ferritin låg på 50 vilket är inom referensintervallet men åt det lägre hållet. Läkaren verkade nöjd, men jag bad att få en kur till med infusioner för att åtminstone komma upp i normalvärden. Nu sitter jag här och får min andra dos i den här kuren, sjunde infusionen totalt. Förhoppningsvis ska det väl sluta läcka ur mig nu när orsaken behandlas! Igår var jag på gymet och tog en sväng på löpbandet efter styrketräningen. Sprang i 10 minuter utan alltför stor ansträngning. Har inte sprungit alls på månader. I våras/somras lyckades jag komma upp i 10 minuter efter ganska många pass och det var väldigt jobbigt. Så något verkar ha hänt i kroppen. Det är inte så tokigt att få upp blodvärdena till mer normala. En kan må lite bättre då!

Inte så konstigt att jag känt mig lite halvdan

IMG_7790

På sistone har jag varit så himla trött. Alltså inte nån gång ibland utan mest hela tiden. Trött, trött, trött. Konditionen har alltid varit taskig, men nu på sistone har den varit sämre än någonsin. Cykla till kollo? Guvajobbigt. Gå upp för trappan? Nä du skojar. Jag har liksom inte fattat varför jag inte får bättre flås när jag tränar, men nu på sistone när jag varit så sjukt trött har jag börjat fundera på blod/järnvärdet. Det borde ju vara så att taskigt värde ger dåligt flås. Det finns ju inget att fästa syremolekylerna på. Pratade med min husläkare idag. Hb 90. Järndepå, dålig. Men vad piffigt. Så lågt Hb har jag aldrig haft! Brukar ligga på runt 110 som standard. Nu blir det järntabletter och ny koll om några månader. Här är listan på symtom. Jag förstår plötsligt vad vissa grejer beror på…

trötthet – check

håglöshet – nån gång

dålig ork – jajamensan

hjärtklappning – till och från

yrsel – inte ovanligt

okoncentration – kan väl hända

blekhet – japp

irritation – kanske, fråga min omgivning 😉

infektioner – nja, inte förutom förkylningen i somras

nedsatt mental funktion – oh yes. Minne, vad är det?

dimmig syn – till och från

andfåddhet – skojar du? Ja!

nervositet – inte särskilt

huvudvärk – inget direkt problem, dock i vintras

ledbesvär – yes

håravfall – i höstas var det galet, nu bättre

tarmbesvär – orsaken till att jag sökte läkare från första början

leverskador – hope not

rastlösa ben och armar – check på den med!

störningar i blodsockret – med tanke på att mitt b-glukos var 6,nånting efter lunchen så kan vi nog sätta ett ja där

sömnlöshet – nej, sover oftast som en stock!

diabetes – förhoppningsvis inte

sänkt prestationsförmåga vid fysisk träning – ja men verkligen!

ångest – nope

cancer – gud förbjude, det hoppas jag att jag slipper!!

Problemet med järntabletterna är att de ska tas fastande, eller 2 timmar innan eller efter måltid för bästa upptag. När väntar jag två timmar mellan måltiderna? Oh the joy, jag kommer att svälta ihjäl.