Hur man får en orkidé att blomma om

Ni vet ju hur det är med orkidéer. De är jättefina och blommar och sen plötsligt tappar de alla blommor och kvar finns bara torra spröt och bladen. Sen händer det aldrig något mer. För det mesta ger man upp och gömmer orkidén bakom en gardin, för att sedan begrava den i komposten. Känner ni igen er?

Min mamma har på senare år lyckats få orkidéer att blomma om. Jag har bara sett på och tänkt att det där klarar jag aldrig. Kul att morsan har gröna fingrar i alla fall! Det senaste halvåret har hon pratat om att blomman måste ha fukt underifrån och hittade en specialkruka. Jaja, tänkte jag. Det där funkar inte. En dag stod hon utanför dörren med två krukor som hon köpt till mig och mina sorgliga orkidéer. Så här ser den ut:

Det är en upphöjning i botten så att man kan ha vatten i den utan att dränka rötterna. Fiffigt värre. Man häller vatten genom rotsystemet, jag brukar hålla den under kranen en sväng, och sen slänger man i lite vatten i botten så här innan blomman ställs ner i krukan. Den här proceduren upprepas en gång i veckan eller så. Kolla ibland så det finns vatten i botten. Det ska alltid vara lite fuktigt som sagt.

När blommorna bott i sina nya krukor i några veckor hände något. På den ena hade två nya små stänglar börjat utvecklas nere vid bladen…

..och på den andra hade en stängel med flera knoppar växt ut från den befintliga stängeln, och en ny liten stängel har börjat växa även på den här skönheten. Nu har en blomma slagit ut också, kolla!

Ja vad säger man, mamma vet bäst. Ni kan ju prova om ni vill. Jag tycker det är nästintill magiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s