Om att tänka sig för

Igår kom vi hem från kolonin, hade precis parkerat cyklarna och skulle gå in i trapphuset. Då hör jag vår granne en bit bort. ”Men åh..väntas det tillökning?”. Nekande svar på det och en bubblande irritation inombords. ”Det såg ut så, med tröjan” hör jag i bakgrunden medan dörren går igen. TRÖJAN ja! Sånt här gör mig så himla irriterad. Vad är grejen med att kläcka en sån fråga till någon man inte känner, eller till nån man känner för den delen? Du har ingen aning om hur personen du säger det till kommer att reagera. Hon kanske inte kan få barn, nyligen har fått missfall eller genomgått en abort. Hon kanske har komplex för sin mage som ibland faktiskt ser gravid ut. Kanske tar hon det med en klackspark. Kanske börjar hon fundera på om hon är tjock. Kanske skrattar hon gott åt det och tycker att det var jättekul. Du har ingen aning.

Det har hänt mig ett antal gånger, och oftast ser personen lite skamsen ut och ursäktar sig. Fair enough. Jag vet att min mage lätt kan misstas för en bula med innehåll ibland och så är det bara. Inte speciellt kul, men vad gör man? Värre är det när någon insisterar på att ”jo men visst är det väl så, är du säker?” och börjar klappa på magen. Håll tyst istället. Om eller när jag blir gravid kommer jag att berätta det. När jag själv känner att jag har lust. Lovar.

Sen en annan grej. Som kvinna i min ålder kan man inte säga att man mår illa, är trött, är sugen på apelsin, har en grön halsduk, vill ha lakrits, känner sig yrslig, glömde slänga soporna i morse eller vad som helst egentligen utan att någon känner sig manad att kläcka ur sig ”du kanske är gravid?”. Återigen vad är grejen? Varför denna hysteri? Du kan aldrig veta vad personen du säger det här till har för historia eller går igenom just nu. Tänk lite längre nästa gång. Det här handlar inte bara om min mage eller inte mage utan också rent allmänt. Jag var bara tvungen att skriva om det här, för jag tycker inte att det är okej. Det är som det här med att häva ur sig kommentarer om hur himla smaaaal någon är, men om man säger att någon är tjock får man stryk eller åtminstone mördande blickar från alla runt omkring. Men det tar vi en annan gång.

10 reaktioner på ”Om att tänka sig för

 1. Ååå, vad jag håller med dig! Om precis allt det du skriver! Det klart att ingen menar något illa med sådana kommentarer, men man får tänka sig för helt enkelt! Om någon är gravid kommer det förr eller senare att bli uppenbart. När de själva avslöjar det eller, om inte förr, när de kommer bärande på knodden hem från BB. Och man kan spara gratulationerna tills dess. Sådana där kommentarer kan såra så väldigt mycket.
  Och man kan faktiskt vara trött, sur, glömsk eller sugen på lakrits utan att vara gravid. Trust me, jag är det nästan jämt=)

 2. Jag vet hur det känns och det är inte roligt när människor kommenterar saker som ex att man är så mager. Kommentarer som Nu måste du börja äta Du får inte gå ner mer i vikt eller du ser hemsk/sjuk ut är inte roliga att höra speciellt inte varje gång man träffar vissa personer. Ibland känner man att man att man inte vill träffas för att man vet att kommentarerna kommer, oftast då inom de första meningarna.
  Sen det är inte heller roligt att varje gång föröka förklara att man gör allt man kan för att gå upp i vikt, eller inte kunna klä sig i vissa kläder för att nyckelbenen syns och folk slänger ur sig att man ser anorektisk ut. Tråkigt också när man är på en träff och folk står och diskuterar att man är så smal, bara skinn och ben, …..Hur många är det som säger åt någon att denne blivit tjock eller är sjukligt fet och drar att det inte är bra för hälsan att man kan besväras av sjukdomar och tom dö, inte många skulle jag tro. Tror inte att folk förstår att man blir ledsen.
  Har fått höra att det är av välmening som man säger nåt men som sagt skall man alltid tänka till en gång extra innan man kommenterar.

 3. Nyss hemkommen från BB fick en väninna kommentaren”Men…åhh…har du inte åkt in än???” Vi skrattade gott!Det är inte så roligt att göra bort sig heller, med en för snabb kommentar som man inte menat ngt illa med.

 4. Men Amanda, du som är så smal, har aldrig sett nån ”bula” på dig. Jag däremot har varit gravid hela livet:-)

 5. Jag tror det bästa är att gå utan tröja! Gör en tatuering på magen där det står ”När du kan läsa detta är det dags att fråga”! Ens kroppsform ÄR ju väldigt personligt….. Håller med Christina. En smal kvinna är det mer okej att pika än en kraftig,tydligen….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s